Nieuws, Weetjes

Wat zijn IP-adressen?

Misschien wist je het al: jouw computer heeft een virtueel IP-adres. Maar weet je wel wat dat precies betekent en wat daar bij komt kijken? Als je dit artikel hebt gevonden door te zoeken op “Wat is een IP-adres?” dan is dit hét perfecte artikel.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over IP-adressen en hoe belangrijk deze zijn voor jouw (WordPress-)site(s).

Laten we beginnen met de basis.

Wat is nou een IP-adres?

Een IP-adres is een reeks nummers die zijn toegewezen aan computers, routers, servers: vrijwel alles wat met het internet is verbonden, inclusief websites. Een IP-adres werkt net als een normaal adres en bepaalt de locatie van elk apparaat of systeem in het netwerk over de hele wereld. IP staat voor Internet Protocol.

IPv4 en IPv6

Alle apparaten en netwerksystemen hebben een IPv4 IP-adres. Dit is een reeks getallen in vier groepen gescheiden door punten. Een IPv4-adres kan er zo uitzien:

85.108.148.86

Er zijn ongeveer 4 miljard IPv4-adressen die in gebruik zijn. Een paar jaar geleden, tussen 2011 en 2018, begonnen IPv4-adressen op te raken. Het internetprotocol introduceerde IPv6 om triljoenen nieuwe adressen toe te voegen. IPv6-adressen bevatten letters samen met cijfers en in plaats van punten om de secties te scheiden, gebruiken ze dubbele punten. Een IPv6-adres kan er zo uitzien:

FE80: CD00: 0000: 0CDE: 1257: 0000: 211E: 729C

De overgang van IPv4 naar IPv6 is nog steeds aan de gang en het zal jaren duren om te voltooien. Niet alle netwerken ondersteunen IPv6 en de meeste apparaten gebruiken nog steeds IPv4. Sommige grote netwerk- en internetproviders hebben IPv6 overgenomen met behoud van een alternatieve IPv4.

Soorten IP-adressen

Er zijn een aantal verschillende soorten IP-adressen:

  • Dynamisch
  • Vast
  • Openbaar
  • Privé
  • Gedeeld
  • Dedicated

Vast

Vaste IP-adressen zijn adressen die niet veranderen nadat ze zijn toegewezen. Ze blijven hetzelfde totdat het apparaat op het netwerk buiten gebruik raakt. Dit type IP-adres wordt toegewezen door internetproviders en kan hogere kosten met zich meebrengen dan het reguliere dynamische adres. Deze worden toegewezen aan servers en andere grote netwerksystemen. Ze kunnen ook worden toegewezen aan bepaalde apparaten, maar kunnen beveiligingsrisico’s hebben als ze niet correct worden geconfigureerd of worden ondersteund door beveiligingsprotocollen.

Om een ​​vast IP-adres voor toe te wijzen aan jouw apparaten, moet je contact opnemen met jouw internetprovider en vragen welke opties zij als service bieden. Weet wel dat je voldoende technische ervaring nodig hebt om een vast IP-adres veilig te houden.

Openbaar

Openbare IP-adressen worden soms ook External genoemd. Dit is het adres dat is toegewezen aan een router of netwerk en wordt gebruikt voor externe communicatie buiten het eigen netwerk. Wanneer je een tool zoals What is My IP Address gebruikt, wordt jouw openbare adres weergegeven. Openbare IP-adressen worden slechts door één router of netwerk tegelijk gebruikt.

Privé

Een privé-IP-adres, ook wel een ‘Local’ of ‘Internal’ genoemd, wordt onafhankelijk toegewezen aan alle apparaten in een netwerk. Deze reeks nummers is hetzelfde binnen elk netwerk en wordt op elk apparaat toegepast in de volgorde waarin ze verbinding maken met de router of server. Wat soms verwarrend is, is dat een router naast een uniek openbaar IP-adres ook een privé-adres heeft. Het privéadres van de router is hetzelfde voor elke router van dat merk over de hele wereld. Linksys-routers gebruiken bijvoorbeeld 192.168.1.1, D-Link en NETGEAR-routers zijn ingesteld op 192.168.0.1, enzovoort.

Hoe openbare en privé IP-adressen samenwerken

Laten we bijvoorbeeld een huis en een kantoor nemen met elk hun eigen router. Elk van de routers heeft zijn eigen privé EN openbaar IP-adres. Als zowel het huis als het kantoor een Linksys-router gebruiken, dan hebben ze beide hetzelfde privéadres voor hun router. Wat anders zal zijn, is hun openbare IP-adres.

Apparaten communiceren met internet met behulp van iets dat Network Access Translation (NAT) wordt genoemd. Wat NAT doet, is het netwerk helpen met het vertalen van het openbare IP-adres naar alle verschillende privé IP-adressen binnen een netwerk. Zo ontvangt elk apparaat de juiste informatie voor het proces dat het uitvoert.

Gedeeld en dedicated

Gedeelde en dedicated IP-adressen hebben voornamelijk betrekking op websitedomeinen. Zoals hierboven omschreven, heeft elke website een IP-adres. Soms hebben verschillende websites hetzelfde IP-adres, zelfs als ze verschillende domeinen hebben. Een dedicated IP-adres werkt alleen voor één website.
In veel gevallen biedt dedicated hosting een dedicated IP-adres. Maar in het geval van gedeelde hosting, wordt het adres gedeeld met de andere websites op de server. Je kan een dedicated IP-adres aanvragen ook als je gebruik maakt van gedeelde hosting.

Als je meer wilt weten over het hebben van een dedicated IP-adres voor jouw website, neem dan contact op met jouw hosting over hun aanbod.

Virtual Private Networks

Ook niet geheel onbelangrijk zijn VPN’s. Een VPN is een virtueel privé netwerk. De manier waarop het werkt, is dat een ander dedicated of vast IP-adres het dynamische IP-adres van jouw computer en de router die je gebruikt verbergt. De meeste VPN-providers hebben dedicated of vaste IP-adressen van over de hele wereld en jij kunt kiezen welke je wilt gebruiken.

VPN’s zijn handig wanneer je bijvoorbeeld een website wilt bezoeken die geblokkeerd wordt door het land waar jij je in bevindt.

IP-adressen op een black- en whitelist plaatsen

Om veiligheidsredenen kan je IP-adressen op een black- of whitelist zetten. Deze beveiligingsacties helpen spammers en hackers weg te houden van jouw website.

Wanneer je een IP-adres blacklist, dan selecteer je een specifieke IP-adres zodat deze geen toegang hebben tot jouw website. Whitelisting werkt andersom. Wanneer je een IP-adres whitelist, wordt alle toegang geblokkeerd, behalve de IP-adressen die je hebt gewhitelist.

Lees ook ons ​​artikel over hoe jij je WordPress website kan laten beveiligen tegen DDoS-aanvallen.

Tot slot

Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht kunnen bieden over wat IP-adressen nou eigenlijk zijn en wat voor verschillende soorten er allemaal zijn. Uiteraard kun je ook bij Watch4Media een website laten bouwen die jouw stress en vraagtekens omtrent IP-adressen uit handen neemt. Klik hier om contact op te nemen.