Toegankelijke documenten

Je wilt jouw documenten digitaal toegankelijk maken volgens de richtlijnen, maar je weet niet hoe? Wij kunnen jou hierbij helpen! 

Je wilt jouw documenten digitaal toegankelijk maken volgens de richtlijnen, maar je weet niet hoe? Wij kunnen jou hierbij helpen! 

Technisch gezien is het belangrijk dat jouw documenten op een logische manier gelezen kunnen worden door hulpmiddelen waarmee bezoekers jouw PDF lezen. Sommige bezoekers maken namelijk gebruik van leessoftware. 

Wat is een toegankelijke PDF?

Als een PDF toegankelijk is, dan bedoelen we dat deze PDF volledig bruikbaar is voor mensen die blind zijn, doof zijn, motorisch beperkt, kleurenblind of een andere beperking hebben. Dit houdt onder andere in dat het belangrijk is dat er een logische leesvolgorde in het document te vinden is. Als dit niet juist aangeven wordt zal de schermlezer mogelijk eerst de tweede alinea voorlezen en dan pas de eerste. 

Verder moet er rekening gehouden worden met het contrast van de kleuren zodat het goed leesbaar is voor mensen die kleurenblind zijn. Ook is het belangrijk metadata aan een PDF mee te geven zoals van wie de PDF is, wat de titel is en welke inhoud het document bevat? 

Daarnaast moet er aangegeven worden in welke taal het document is geschreven. Je wilt niet dat de schermlezer een Engels document in het Nederlands opleest, of andersom. Daarbij moet er gezorgd worden dat gebruikte afbeeldingen een duidelijke omschrijving van de afbeelding meekrijgen. Uiteraard is dit een kleine indicatie van de hoeveelheid werk wat het toegankelijk maken met zich mee brengt.

Hoe weet je of een PDF toegankelijk is?

Om te testen of jouw PDF voldoet aan de richtlijnen kun je het programma Adobe Acrobat gebruiken. Vervolgens vind je bij de tool gereedschappen het kopje toegankelijkheid. Hier kun je een toegankelijkheidscontrole uitvoeren en controleren of een PDF-bestand dusdanig toegankelijk is.

Verplicht

Wist je trouwens dat het voor bedrijven ook verplicht is om te voldoen aan WCAG richtlijnen? Als in 2025 de Europese toegankelijkheidswet formeel ingaat, betekent dit dat o.a. dat PDF’s, websites en webshops digitaal toegankelijk moeten zijn. Wil je een toegankelijke PDF of toegankelijke website laten maken? Wij helpen je er graag mee! Neem vrijblijvend contact met ons op.