Pdf-documenten maken een groot deel uit van de online inhoud, met vele nieuwe bestanden die dagelijks worden toegevoegd aan het wereld wijde web. Hoewel pdf’s vaak worden gekozen voor het delen van informatie, zijn ze niet altijd toegankelijk voor iedereen, vooral als het gaat om digitale toegankelijkheid.
Het is eenvoudig om pdf’s te maken. Het formaat heeft als voordeel dat het document er op elk apparaat hetzelfde uitziet, waardoor het ideaal is voor het delen van visueel consistente informatie.
Toch kunnen veel pdf’s ontoegankelijk zijn voor mensen die afhankelijk zijn van hulpsoftware, zoals screenreaders. Onjuiste opmaak kan ervoor zorgen dat belangrijke informatie niet beschikbaar is voor deze technologieën.
Wat is een digitaal toegankelijke pdf?
Technisch gezien is het belangrijk dat jouw documenten op een logische manier gelezen kunnen worden door hulpmiddelen waarmee bezoekers jouw pdf lezen. Sommige bezoekers maken bijvoorbeeld gebruik van leessoftware.
Als een pdf toegankelijk is, dan bedoelen we dat deze pdf volledig bruikbaar is voor mensen die blind zijn, doof zijn, motorisch beperkt, kleurenblind of een andere beperking hebben. Dit houdt onder andere in dat het belangrijk is dat er een logische leesvolgorde in het document te vinden is. Als dit niet juist aangeven wordt zal de schermlezer mogelijk eerst de tweede alinea voorlezen en dan pas de eerste.
Verder moet er rekening gehouden worden met het contrast van de kleuren zodat het goed leesbaar is voor mensen die kleurenblind zijn. Ook is het belangrijk metadata aan een pdf mee te geven zoals van wie de pdf is, wat de titel is en welke inhoud het document bevat?
Daarnaast moet er aangegeven worden in welke taal het document is geschreven. Je wilt niet dat de schermlezer een Engels document in het Nederlands opleest, of andersom. Daarbij moet er gezorgd worden dat gebruikte afbeeldingen een duidelijke omschrijving van de afbeelding meekrijgen. Uiteraard is dit een kleine indicatie van de hoeveelheid werk wat het toegankelijk maken met zich mee brengt.
Hoe weet je of een pdf document toegankelijk is?
Om te testen of jouw pdf’s digitaal toegankelijk zijn, kun je het programma Adobe Acrobat gebruiken. Bij de tool gereedschappen vind je het kopje toegankelijkheid. Hier kun je een toegankelijkheidscontrole uitvoeren en controleren of een pdf-bestand dusdanig toegankelijk is.
Bij het testen van een pdf-document op toegankelijkheid in Adobe Acrobat Reader, komen er vaak verschillende veelvoorkomende problemen naar voren die bijdragen aan de ontoegankelijkheid van een document. Eén van de belangrijkste is het ontbreken van alternatieve tekst voor afbeeldingen, waardoor screenreaders en voorleessoftware geen informatie over de afbeeldingen kunnen geven. Daarnaast worden documenten vaak niet goed gestructureerd met koppen en subkoppen, waardoor de inhoud moeilijk doorzoekbaar en navigeerbaar is voor gebruikers van hulpsoftware. Ook worden links vaak niet goed gelabeld, waardoor het voor screenreader-gebruikers onduidelijk is waar de links naartoe leiden. Verder is het vaak het geval dat formulieren niet goed toegankelijk zijn, bijvoorbeeld door het ontbreken van veldnamen of onjuiste volgorde van tabnavigatie. Deze en andere fouten kunnen de toegankelijkheid van een pdf sterk verminderen en het voor mensen met een beperking moeilijk maken om de inhoud effectief te gebruiken.
Verplicht om aan digitale toegankelijkheid te voldoen
Wist je dat bedrijven vanaf juni 2025 verplicht zijn om te voldoen aan de digitale toegankelijkheidseisen, waaronder de WCAG-richtlijnen? De Europese toegankelijkheidswet maakt het verplicht om onder andere pdf’s, websites en webshops digitaal toegankelijk te maken, zodat iedereen de inhoud van het document of de website goed kan gebruiken.
Wil je jouw pdf ‘s of website toegankelijk maken? Wij helpen je op weg om te voldoen aan de toegankelijkheidseisen binnen jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op!