Fotografie, Nieuws

Studiofotografie tips

Het schieten van een perfecte product/food foto is niet eenvoudig. Maar met de juiste instellingen en goede belichting kom je al heel ver. Ook hiervoor geldt, oefening baart kunst. Hieronder enkele tips voor de juiste settings.

Je eigen fotostudio (lightbox)

Om te beginnen kunnen wij je sterk aanraden om een lightbox aan te schaffen. Een lightbox is een soort kleine opvouwbare fotostudio. Met een lightbox kun je product/food foto’s maken waarop alleen je product/gerecht te zien is, met een achtergrond naar keuze. Net als in een normale fotostudio krijg je met een lightbox ook betere belichting, zodat alle belangrijke details in je foto goed zichtbaar zijn.

Professionele camera of smartphone

Met praktisch elke camera, zowel een professionele als je smartphone kun je al hele mooie beelden schieten. Mocht je de beelden professioneel willen gebruiken zijn wij van mening dat je het beste een professionele fotocamera kunt gebruiken. Zo behoud je scherpte door meer pixels en heb je meer controle over je foto.

Automatisch of manuele stand

Zelf fotograferen wij altijd in de manuele stand. Hierdoor heb je meer controle over je foto doordat je de instellingen kunt bepalen van je diafragma, sluitertijd, ISO-waarde en levendigheid.

Welke lens?

Als je in een lightbox fotografeert met een professionele camera, zorg er dan voor dat je de juiste lens gebruikt. Dit is handig bij kleine objecten of voor specifieke details. Zelf maken wij wij vaak gebruik van de Nikon AF-S 50mm F/1.8G lens. Dit is een veelzijdige lens waarmee je veel meer kunt dan alleen een product of gerecht fotograferen. Verder heb je niet zoveel licht nodig, ideaal dus voor veelzijdig gebruik! Verder zijn er natuurlijk voor diverse andere camera merken vergelijkbare lenzen te vinden.

Wit licht

Zorg bij het fotograferen voor wit helder licht. Dit zorgt er namelijk dat je foto’s er fris uitzien doordat kleuren er dan beter uitkomen. Is het nog erg donker of is er te weinig licht? Schaf dan een fotolamp aan.ISO-waardeHoe stel je de ISO in? Onthoud: Hoe meer licht, hoe minder hoog je de ISO hoeft in te stellen. Hieruit kun je afleiden dat er in meer donkere omstandigheden een hogere ISO gevraagd wordt. Om in een lightbox te fotograferen is een ISO van 100/125 voldoende omdat er veel licht aanwezig is. Let wel op; hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer ruis. Hierdoor verlies je scherpte en bepaalde details.

Diafragma F-getal

Een diafragma is de grootte van je lensopening. Hoe groter je dit instelt hoe meer licht je naar binnen toelaat. Om in een lightbox te fotograferen raden wij aan het diafragma in te stellen op F16. Hierdoor is alles scherp in de diepte en verlies je geen focus. Nogmaals probeer verschillende standen uit om te kijken wat voor jouw product of eten goed werkt.

Sluitertijd

Dan zijn we aangekomen bij de sluitertijd. Dit houdt in hoelang de sluiter open staat tijdens het maken van een foto. Dit wordt uitgedrukt in seconden. Hoe groter de seconden, hoe sneller de sluitertijd. Doordat je in een lightbox een statisch product fotografeert kun je de sluitertijd laten afnemen. Speel hiermee totdat je de juiste waardes hebt gevonden.

Welk bestandsformaat? (RAW + JPG)

In de mediawereld zijn er verschillende beeldformaten van toepassing. Bijna iedereen is bekend met het JPG formaat. Dit is het standaard formaat waarin je camera fotografeert. Echter ben je hierdoor beperkt in de nabewerking van je foto. Wanneer je professionele camera dit toelaat, kies er dan voor om je foto’s te schieten in RAW + JPG formaat. RAW is de originele/onverwerkte versie van je foto waarbij er geen enkele vorm van compressie is toegepast. De RAW bestanden zijn zwaarder (meer MB’s) maar leveren de mogelijkheid om de bestanden tijdens de nabewerking nog even aan te passen en bepaalde eigenschappen te verbeteren in bijvoorbeeld lightroom of Photoshop.

Gebruik een statief

Heb je nog steeds last van beweging in je foto of krijg je de details niet helemaal scherp? Zorg er dan voor dat je fotografeert op een statief om trillingen te voorkomen. Fotografeer dus vooral bij lightbox fotografie niet uit je handen.

App Snapbridge

Om zoveel mogelijk scherpte te halen uit je camera adviseren wij een app te gebruiken die je kunt verbinden met je camera. Veel merken hebben een speciale app die verbinding tussen je camera en je smartphone of tablet mogelijk kan maken. Hierdoor hoef je de camera niet meer aan te raken (het knopje in te drukken) en voorkom je trillingen in de foto.Kom je er toch niet helemaal uit en wil je dit liever professioneel aanpakken? Watch4Media helpt je graag met jouw studio/ productfotografie. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.