Digitale toegankelijkheid betekent eigenlijk dat online gepubliceerde content optimaal mogelijk bruikbaar en leesbaar is voor zoveel mogelijk mensen, ongeacht hun beperkingen. Het zorgt ervoor dat websites en documenten niet alleen goed functioneren voor de gemiddelde gebruiker, maar ook voor mensen met een functiebeperking. Zodat zij makkelijk toegang hebben tot dezelfde informatie en diensten. In onze digitale samenleving, waar een groot deel van de informatie online staat, is het essentieel dat iedereen toegang heeft tot die informatie, zonder barrières te ervaren.
Digitale toegankelijkheid is niet alleen belangrijk voor het gebruiksgemak van je website of documenten, maar het draagt ook bij aan de inclusiviteit. Dit betekent dat je rekening houdt met verschillende gebruikersbehoeften en je zorgt voor een online omgeving waar niemand wordt uitgesloten. Daarnaast is er steeds meer wet- en regelgeving die bedrijven verplicht om digitale content toegankelijk te maken, zoals de Europese toegankelijkheidswet die in 2025 van kracht wordt. Door je digitale content toegankelijk te maken, bied je gelijke kansen voor iedereen.
Standaard voor digitale toegankelijkheid
De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) vormen de internationale standaard voor digitale toegankelijkheid. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat websites, pdf’s, webshops en andere digitale inhoud toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. De WCAG richt zich op vier kernprincipes: waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk. Door deze richtlijnen toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw digitale documenten, websites en apps door zoveel mogelijk mensen goed te gebruiken zijn, ongeacht hun fysieke mogelijkheden of technische hulpmiddelen.
Verplichting voor overheden
Digitale toegankelijkheid is verplicht voor o.a. Nederlandse overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen en instellingen uit de (semi-) publieke sector. Het is verplicht om te voldoen aan de eisen van WCAG 2.1, niveau A en AA.
Wat is een digitale toegankelijke pdf?
Dat is een pdf die kan worden opgelezen door de computer. Veel mensen met een beperking gebruiken daar speciale tools voor (schermlezers) om dit te kunnen laten voorlezen. Dan moet wel jouw toegankelijke pdf aan speciale eisen voldoen, anders wordt dit helemaal niet of niet in de juiste volgorde opgelezen.
Aan welke eisen moet een digitale toegankelijke pdf dan voldoen?
- Allereerst is het belangrijk de pdf gestructureerd op te bouwen uit verschillende lagen. Dit kan bijvoorbeeld met het programma Adobe Indesign.
- Aan het bestand moeten diverse metadata ingevuld worden, plaatjes, tabellen en opsommingen moeten juist geplaatst worden en eventueel met alt-teksten gekoppeld worden.
- Koppen en teksten moeten in alineastijlen opgemaakt worden en de leesvolgorde voor zowel blinden als slechtzienden moet juist ingesteld worden.
- Alle informatie en elementen die niet gelezen hoeven te worden moeten meegenomen worden als artifacts.
- Kleuren moeten ook AA toegankelijk zijn zodat slechtzienden zowel grote als kleine teksten gemakkelijk kunnen lezen. Dit kan eenvoudig gecontroleerd worden met een kleurencontrast tool.
Kortom een toegankelijke pdf maken is een beste klus… Bovenstaand is een kleine opsomming van wat er allemaal gedaan moet worden om een PDF toegankelijk te kunnen maken.
Hoe weet je of een pdf toegankelijk is?
Dit kan bijvoorbeeld in het programma Adobe Acrobat. Dit kun je vinden bij gereedschappen en vervolgens bij het kopje toegankelijkheid. Hier kun je een toegankelijkheidscontrole uitvoeren en controleren of een pdf-bestand dusdanig toegankelijk is.
Toegankelijke websites
Een toegankelijke site zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun beperkingen, de inhoud en functionaliteit ervan kan gebruiken. Door rekening te houden met richtlijnen voor toegankelijkheid, zoals het gebruik van duidelijke navigatie, voldoende contrast en alternatieve tekst voor afbeeldingen, kunnen we ervoor zorgen dat uw website inclusiever is. Dit versterkt niet alleen de gebruikerservaring, maar bevordert ook een breder bereik en voldoet aan wettelijke vereisten.
Wij helpen je graag op het gebied van digitale toegankelijkheid
Wij hebben de expertise om jou te helpen bij het toegankelijk maken van je website of documenten. Of het nu gaat om het optimaliseren van bestaande content of het vanaf de basis ontwikkelen van toegankelijke digitale oplossingen, wij staan voor je klaar. Samen zorgen we ervoor dat jouw digitale omgeving voor iedereen toegankelijk is, ongeacht beperkingen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek.